21 Nisan 2010

Pulitzer ve gazetecilik...


“Cumhuriyetimiz ve basın birlikte yükselecek ya da batacaktır. Saf , kokuşmuşluktan arınmış habercilik, popülist hükümetlerin etkisiyle değil, iyi eğitilmiş zekaların halkın haber alma isteğine saygı duymasıyla ortaya çıkacaktır. Ticari kaygılarla, demagoji içine yuvarlanan gazeteler, giderek kendilerine benzeyen gazeteciler üreteceklerdir. Cumhuriyetimizin geleceğini oluşturma sürecinde özgür gazetecilerin rolü büyük olacaktır.”
Pulitzer.

Adamcağız sanki bizim için söylemiş bu sözleri,evet gazetecilik kutsal bir iştir ve gazeteciler bir ülkenin namusudur,halkı doğru bilgilendirmek zorundadır.
Ama ne yazık ki ülkemizde alnında etiketi ile gezenler var,kalemini satanlar var,maaşını dışarıdan alıp ülkemi karalayanlar var ve körü körüne yandaşlık yapanlar var,bir ülkeyi bölmenin en kolay yolu asılsız ve yalan haber yazmakla başlar,kimse şunu aklından çıkarmasın,satılıkların gözü ve kulağı yoktur onlar sadece önlerine servis edileni yazar ve okur.

Bir an aklıma gazeteci Mustafa balbayın kızı geldi,şöyle diyordu uzatılan mikrofona o minicik yüreğindeki gururla,"Benim babam kalemini satmadı" şimdi soruyorum kalemini satanlara,akşam evinize gittiğinizde o masum çocuklarınızın yüzüne nasıl bakıyorsunuz ve bu onursuz mirası  yavrularınıza nasıl layık görüyorsunuz, evet gerçekten bunu hiç düşündünüz mü acaba...

4 yorum:

  1. Onur ve şeref -her türlü engellemelere rağmen- sahibini asla terketmeyen ve birgün nasıl olsa çığlık atacak gerçekliklerdir.
    Dokuz köyden kovuluyor diye doğrulardan vazgeçmeyenlerin zafer yürüyüşüne tüm kalbimizle katılırız.
    Gerisi hikâye.

    YanıtlaSil
  2. Çok doğru Tufan Bey yazdıklarınız.Yürek sızlatan gerçekler.

    YanıtlaSil
  3. selam tufan abi

    tam bizlik bir tespit

    kalemini satmayan gazetecilerin bir çoğu ya yargılandı yada faili meçhule kurban gitti

    YanıtlaSil
  4. Bu acaba sadece bizim ülkemize özgü bir olay mı? Yani bunca şeref yoksunu kalem tutan satılıklar sadece bizim ülkemizde mi yaşamakta?? Yoksa diğer ülkelerde de var da bizim haberimiz mi yok?? Yani olsa ne değişecek diye düşünülebilir ama en azından eğer var ise, o ülkelerde bu pisliklere uygulanan yaptırımların ne olduğunu öğrenirdik..
    Ellerin dert görmesin sevgili Tufan.. yazdıkların, herkesin yazamadıkları!!!

    YanıtlaSil